Skocz do zawartości

Ogłoszenie

Zostań Dziennikarką!

Serdecznie zapraszamy wszystkich z zacięciem dziennikarskim do współredagowania działu "Portal KD" oraz do aktywności w ramach Radia KD.

Jeśli jesteś kreatywna i nie boisz się podejmować nowych wyzwań, chcesz się rozwijać i zdobyć nowe doświadczenia, serdecznie zapraszamy do kontaktu. Możesz nawet poprowadzić własną audycję w radio!

Zainteresowanych prosimy o kontakt z: libuszą.

Dotacje

• Wsparcie Serwisu

Aktualizacje statusu

• libusza- zdjęcie
    libusza

Zaraziłam moją młodszą córę zamiłowaniem do rowerowych ekskursji. Już wystarczy, ze dotknę roweru, a ona łapie za swój zielony kask i jest gotowa do wyruszenia w podróż. A potem jedziemy wiejskimi drogami, po których samochody jeżdżą z rzadka, nie ma tłumów cyklistów, podziwiamy otaczającą przyrodę, upajając się zapachem bzów. Czasami też śpiewamy na szczęście tylko ptaki patrzą z politowaniem...

Wyświetl wszystkie aktualizacje

Nasi Partnerzy

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Polecamy

Zrzuć zbędne kilogramy.
Tylko sprawdzone i skuteczne diety.

Znajdź nas na Facebooku

Świąteczne zwyczaje

Odpowiedzi do tego tematu: 8

#1 Aneta

Stały Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 2090 Postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 18:35

Myślałam o swiątecznych zwyczajach w moim domu ,które są nadal ,a które zostały wyparte przez nowoczesnosc. Macie w swoich domach zwyczaje, które sa pielęgnowane od dawien dawna? Możecie o nich napisac? U mnie na przykład przed samą kolacją wigilijną czekało sie na pierwsza gwiazdke na niebie ,pamiętam jak razem z rodzeństwem z nosem w szybie wypatrywałam tej pierwszej gwiazdki.Dopiero potem zasiadało sie do wigilii.Teraz juz sie to zatarło .Mam jeszcze pare innych ale ,zostawie na potem ,zapraszam do dzielenia się.
Miłoszek, mój Synek
Dołączona grafika

Amelka, moja Księżniczka
Dołączona grafika

#2 Izys

Moderator

• Lipcówki 2006
  • PipPipPip
  • 14414 Postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 18:55

U nas też pierwsza gwiazdka wazna była, teraz różnie, bo nim się familia zjedzie, to hohohoho :mrgreen:
pod choinkę prezenty przynosi Aniołek. Puste miejsce to klasyka utrzymywana stale, sianko pod obrusem, Przed wieczerzą mój tata wietrzy duży pokój, otwiera okna i wtedy właśnie rzeczony Aniołek zostawia paki pod drzewkiem :mrgreen: Samą wieczerzę rozpoczyna się czytaniem Pisma Świętego (ewangelia świętego Łukasza), potem oplatek i po barszczyku dzieciarnia nurkuje pod choinką :mrgreen: :mrgreen: A jak widzi te paki jedząc to jest różnie, niekiedy coś się zachlapie :mrgreen: Jak się rodzina nasyci, to gramy i spiewamy kolędy. Do pasterki prawie, albo do ostatniego gościa :mrgreen: :mrgreen:
W 2006 roku zrobiłysmy przedstawienie, Wojtuś jako półroczniak i mój siostrzeniec i siostrzenica w podobnym wieku, upięłyśmy nicponiom skrzydła anielskie, siostra przywlokła z przedszkola żłóbek no i Jezuski się zmieniały :mrgreen:

w moim domu ubiera się choinkę dzien przed wigilią albo w wigilię rano.
jak jestesmy u rodziców, to prezenty kupowane dostają tylko dzieciaki. Reszta dostaje coś, co zrobili inni. Ja kupuję kartki świąteczne i piszę wierszyki - zwykle czterozwrotkowe, trzy są jednakowe dla wszystkich, a czwarta zwrotka jest indywidualna dla każdej rodziny :mrgreen: z takich ręcznych robótek mamy ubaw po pachy :mrgreen: i zawsze nagrywamy kamerą całą wigilię :mrgreen: superaśnie.

aa!! jeszcze!! kazdy dostaje karpią łuskę do portfela, podobno kasę przynosi. Tylko kurka jakoś mnie ta kasa omija, nawet jakbym miała całego zasuszonego karpia w torbie :vava: 8P :yahoo:
Dołączona grafikaDołączona grafika
Biszkopcik
Dołączona grafika 6
Bielinek
Dołączona grafika5
Paciusi
Dołączona grafika3
(...)ludzie zapomnieli całkiem
O czym są, przy których zawsze mrużą oczy,
jakie te, do których serce chce wyskoczyć,
o czym są, przy których się przygryza wargi,
Jeden za królestwo pocałunków całe (...)

Aniołeczkom (*)

#3 Aneta

Stały Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 2090 Postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 19:13

Super Izunia fajne zwyczaje .U mnie kiedyś prezenty były zawsze w pierwszy dzień po wigilii ,pamietam jak rano wstawaliśmy i szybko do pokoju gdzie stała choinka,teraz jest to zaraz po kolacji a tak naprawde zaraz po barszczu ,bo dzieciaki dłużej nie usiedzą przy stole .Sianko pod obrusem, czytanie Biblii, wolne mce z nakryciem przy stole zawsze jest ,ze spiewaniem kolęd różnie bywa.Choinke ubieraliśmy kiedys w dzień wigilii a teraz często nawet pare dni przed wigilią.
Miłoszek, mój Synek
Dołączona grafika

Amelka, moja Księżniczka
Dołączona grafika

#4 Izys

Moderator

• Lipcówki 2006
  • PipPipPip
  • 14414 Postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 20:34

moi sąsiedzi ubrali dzisiaj i zazdroszczę im jak nie wiem co :p
Dołączona grafikaDołączona grafika
Biszkopcik
Dołączona grafika 6
Bielinek
Dołączona grafika5
Paciusi
Dołączona grafika3
(...)ludzie zapomnieli całkiem
O czym są, przy których zawsze mrużą oczy,
jakie te, do których serce chce wyskoczyć,
o czym są, przy których się przygryza wargi,
Jeden za królestwo pocałunków całe (...)

Aniołeczkom (*)

#5 asias

Stały Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 1015 Postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 21:51

U nas też zawsze była wypatrywana pierwsza gwiazdka i tak zostało do dzisiaj. Prezenty są zawsze dla wszystkich i są podkładane, dzieci ktoś woła na górę żeby nie widziały i w tym czasie przychodzi gwiazdor :-). Oczywiście nie mogą się doczekać prezentów i jedzą na szybko najczęściej tylko zupę i lecą pod choinkę. Teraz jak juz Kuba umie czytać to czyta co dla kogo, a Dominika rozdaje ;-). Zawsze kolację rozpoczynamy modlitwą, paleczkę przejmuje moja babcia jako najstarsza rodem. Zawsze jest wesoło i gwarno, ludzi dużo ;-) Też sianko zawsze jest pod obrusem i pusty talerz. No i 12 potraw
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#6 Aneta

Stały Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 2090 Postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 22:52

No ktoś jeszcze opisze jak u niego w domu to wyglada? zapraszam
Miłoszek, mój Synek
Dołączona grafika

Amelka, moja Księżniczka
Dołączona grafika

#7 kinga

Stały Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 88 Postów

Napisano 21 grudzień 2011 - 13:28

tak czytam i czytam i mam wrażenie że tylko ja jestem z tych kobiet co ...PRZYBIEŻELI NA GOTOWE NA ŚWIĘTA .. . . Ale tak zgadza się wszystko co napisałyscie u nas jest : sianko , prezenty , 12 potraw, pusty talerzyk , śpiewanie kolęd , pasterka obowiązkowo i oczywiście prawdziwa choinka pachnąca lasem.
Dołączona grafika

#8 a_kiwi

zołza

• Lipcówki 2006
  • PipPipPip
  • 12651 Postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 13:02

Kinia, cfaniara ;*

U nas jest jeszcze cos, o czym nie napisalyscie. Tydzien przed swietami wyjmujemy pudla z bombkami, dzieciaki dostają szmatki do wycierania kurzu, sprawdzamy, czy wszystkie bombki mają zawieszki i sznureczki, uzupelniamy, czego brak.
Tak bylo od zawsze u rodzicow, tak jest i u nas.
A że bombki mamy plastikowe, to dzieci bezpieczne, ozdoby też.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#9 Aneta

Stały Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 2090 Postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 13:03

OOO widzisz Kiwus ,no tego nie ma u nas np.
Miłoszek, mój Synek
Dołączona grafika

Amelka, moja Księżniczka
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych